уторак, 13. август 2013.

Мирко, отац Кнежев



IX
Мирко, отац Књажев 

Мирко је без спора данас најважнија личност у Црној Гори: осредњег је стаса, јаког склопа и доброг здравља. У рђавим својствима само га његов син надмашује. И за овога се такође може рећи да нема дела тако ниског, које не би био у стању учинити. Његова перфидија и суровост страшило су за Црногорце. Сујетан у највећем степену, радо слуша лепо и вешто ласкање и у стању је с места се одужити; нарочито  радо слуша да га представљају као јунака (и он сам пева јуначке песме које ништа не вреде) премда Црногорци уверавају да није скоро ни у једном боју био. По окончаном боју он склапа историју истог, и ту своје креатуре хвали, а противнике, ма како се јуначки владали, не спомиње. Лак је но баналан у говору, али брзе и јаке сватљивости. Стара се увек задржати импозирајућу позитуру. Врло суров, као што рекох, но и одвећ учтив и ласкав у приликама. Њему се пребацује да је за време рата Куче на веру узео, па после наредио изсећи рањенике, децу у колевци и све Куче попалити. Он је г. Судечићу предлагао недавно да овај нареди убити Ђорђа у Задру преко својих познаника. Овај је човек највише противан нашим политичким намерама, и ја држим да он неће никад престати себичне цјели сљедовати.

Мирко не зна ни читати ни писати, не познаје ни Србију а камо ли остали свет европски и његову обшту политику. Његов егоизам служи му за политички правац у свим питањима. Сва зла дела, која су се у Црној Гори догађала и која се и данас догађају припадају у заслугу Књазу Николи и његовом отцу.

Мирко је сматран код свију дворова за правог дивљака, крвопију и упропаститеља Црне Горе. Казивао ми је Станко Радоњић, да су му у Паризу из Министарства показивали рапорте фр. конзула, у којима је Мирко верно оличен.
Овај је управо човек једина препрека интересима укупнога србства. Кад њега не би било, Књаз би Никола из страха или напустио Црну Гору или коначно у наше руке пао.




Нема коментара:

Постави коментар