уторак, 13. август 2013.

Петар Вукотић, отац Кнегиње Милене


X
Петар Вукотић отац Књагиње Милене

Петра Вукотића сматра Књаз Никола за израз црногорског лукавства. По држању његовом, он може највјештије ствари испитати и навући човека да му каже и оно што би сакрити требало. У овој је цељи код мене за цело време мога бављења употребљаван. Осим препоруке телесне ничега душевнога нема што би код овог човека вредило напоменути. Он је у стању само један пут човека преварити, јер је, по мом мнењу, један од најограниченијих људи које сам на Цетињу видио. Он је у политици одјек политике која у Биљарди влада, и по свој прилици није се надати да ће од исте одустати. Међутим он се стара образовати мост одношењем пријатељским између Србије и Црне Горе и то у интересу свога зета и кћери. Петар Вукотић био је на Цетињу, приликом наших преговора о градовима, једини, који је отворено проносио мисли Виста, француског консула у Скадру, и потврђивао је да је Србија истерала Турке из вароши Београда 1862. год. помагајући се црногорским ратом и да се сада умела користити пријатељским односима са Црном Гором и кандиотским (критским) устанком и добила градове. Но пошто је једном са мном, и то по свршетку питања градова, врло озбиљан разговор имао, у ком се ја нисам затезао отворено му пребацити понашање црногорско према нама и побројати све користи, које за цело српство и за Црну Гору, која је иначе профитирала, (јер све што данас имају требају нама да захвале) отуда произилазе, избегавао је доцније тај тон држати а и други су престали коначно о градовима даље говорити. Ово је, по мом мишљењу, посљедња личност, која би политику Књаза Николе у сваком случају потпомагла. Што се осталих тиче приступили би више или мање нашим намерама.

Петар Вукотић, при свем том што је од добре куће и што је таст Књажев, управо рећи сиромах је, а при том слабо уме ценити новац. Од њега је лако добити сва обећања но никад њихово извршење.

Стеван Вукотић отац Петров, старац око 80 година, који је већ обневидио, био је од најзнаменитијих људи у Црној Гори. Он је веле, Књазу Данилу једини смео отворено говорити и проклињао га кад се Француске латио. Његове су политичке мисли за Србију братске и он их и данас, и ако се велика пажња на њих не обраћа, продуцира.Нема коментара:

Постави коментар